Powrót na stronę główną
Witamy na naszej stronie
POPŻ / PODPROGRAM 2017 - efekty Data dodania: 2018-07-26

 

         Stowarzyszenie Pomocy Bliźniemu im. Brata Krystyna w Gorzowie Wlkp. przy współpracy z Bankiem Żywności w Gorzowie Wlkp. realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa / Podprogram 2017 współfinansowany z  Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących; w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.


Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Pomoc żywnościowa trafiła do 4 235 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej - z terenu Gorzowa Wlkp. i pobliskich miejscowości.


Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 203,90 ton żywności,
  • 36 600 paczek żywnościowych,
  • 62 170 posiłków.

W ramach Podprogramu 2017 dla 1170 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 77 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • ekonomiczne - 18 spotkań dla 287 uczestników,
  • żywieniowe – 18 spotkań dla 280 uczestników,
  • kulinarne - 20 spotkań dla 277 uczestników,
  • niemarnowanie żywności - 21 spotkań dla 326 uczestników.