Stowarzyszenie Pomocy Bliźniemu im. Brata Krystyna w Gorzowie Wlkp. przy współpracy z Bankiem Żywności w Gorzowie Wlkp. realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa / Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących; w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 4 235 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej - z terenu Gorzowa Wlkp. i pobliskich miejscowości.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 203,90 ton żywności,
- 36 600 paczek żywnościowych,
- 62 170 posiłków.
W ramach Podprogramu 2017 dla 1170 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 77 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- ekonomiczne - 18 spotkań dla 287 uczestników,
- żywieniowe – 18 spotkań dla 280 uczestników,
- kulinarne - 20 spotkań dla 277 uczestników,
- niemarnowanie żywności - 21 spotkań dla 326 uczestników.