Powrót na stronę główną
Witamy na naszej stronie
Nasze dzieci korzystają z programu Żółty Talerz Data dodania: 2019-01-22

.  Nasze dzieci korzystają z programu Żółty Talerz  .

Żółty Talerz to największy w Polsce, prywatny program wsparcia systemu żywienia dzieci realizowany przez Kulczyk Foundation. Z programu korzysta ponad 17 500 dzieci w całym kraju. W bieżącym roku szkolnym trafi do nich ponad 3 000 000 ciepłych i zdrowych posiłków w ponad 350 placówkach edukacyjnych, w tym w 12 świetlicach i stołówkach dla dzieci i młodzieży prowadzonych na terenie Gorzowa Wlkp. przez nasze Stowarzyszenie:  

  • Świetlica Jedyna ul. Obotrycka 10,
  • Świetlica Młodzieżowa ul. Słonecznej 63,
  • Świetlica Słoneczna ul. Słonecznej 63,
  • Świetlica Na Piaskach ul. Armii Ludowej 2,
  • Świetlica Maksymilian ul. Czereśniowej 15,
  • Świetlica Gong ul. Chełmońskiego 6,
  • Świetlica Stokrotka ul. Armii Ludowej 23A,;
  • Świetlica Szczęśliwa 12 ul. Grobla 68A,
  • Świetlica Metalowiec ul. Szczecińskiej 25,
  • Stołówka dziecięca, ul. Słoneczna 62A,
  • Stołówka, ul. Chodkiewicza 20,
  • Stołówka, ul Słoneczna 63,
  • Świetlica Promyk, ul.Wiejska 50, 69-110 Lubiechnia Wielka

Żółty Talerz został zainicjowany przez Kulczyk Foundation w 2016 r. Program buduje standard wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce. Jest realizowany we współpracy z czterema sprawdzonymi polskimi organizacjami pomocowymi: Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Caritasem, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioskami Dziecięcymi w Polsce.

Ten unikalny w skali całego kraju sojusz realizuje najważniejsze cele programu, do których należą: zwiększenie liczby dzieci mających dostęp do regularnych, zdrowych i smacznych posiłków w stołówkach szkolnych i świetlicowych oraz edukacja w zakresie zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat.

Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci tej uczelni przygotowali Listę̨ Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dzieciom. Uwzględnia ona tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo w ramach programu dystrybuowane są materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.

Organizatorzy zadbali o to, aby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie. W tym celu koordynatorzy Żółtego Talerza z wszystkich placówek objętych programem biorą udział w specjalnych warsztatach w warszawskiej Pracowni Efektu Domina, podczas których uczą się, jak atrakcyjnie przygotowywać pożywne potrawy dla dzieci.