6 marca odbyły się zajęcia pod hasłem „Nie głoduj, bądź aktywny i szczupł
Głównym celem zajęć było poznanie składników, które powinny znaleźć się w prawidłowo skomponowanym jadłospisie. W ramach celów szczegółowych zrealizowano zadania:
– wykonywanie doświadczeń z substancjami, które mają odczyn kwaśny, obojętny, zasadowy;
– poznanie wpływu różnych substancji na zdrowie;
– znaczenieaktywnościfizycznejnafunkcjonowanieludzkiegoorganizmu;
– zachowanie zasad bezpieczeństwa podczas wykonywania doświadczeń z różnymi substancjami;
Uczestnicy zastanawiali się jaki wpływ ma właściwe żywienie oraz aktywność fizyczna na to jak funkcjonuje organizm?
Analizowali korzyści z aktywności sportowej takie jakmniejszeryzykopowstania nadwagi i otyłości oraz większa wydolność organizmu.
20 marca odbyły się zajęcia pod hasłem „10 zasad zdrowego żywienia”
Podczas zajęć uczestnicy zapoznali się z piramidą żywienia, zasadami zdrowego żywienia oraz dokonywali analizy własnego sposobu żywienia.
Omówiona została rola poszczególnych składników odżywczych w diecie człowieka – białka, tłuszcze, węglowodany
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować własne piramidy żywienia, aby przypominały im o ważności zdrowej diety.
Ćwiczyli układanie jadłospisów, uczyli się analizować etykiety .
Przeprowadzona została burza mózgów dotycząca własnego sposobu odżywiania – co jest korzystne, a co należy wyeliminować.
Pod koniec szkolenia uczestnicy podzielili się własnymi refleksjami na temat sposobów żywienia oraz pomysłami na zdrowe posiłki.