Żółty Talerz – wydarzenia w świetlicy środowiskowej „Piłkarki”

15 marca odbyło się dziece seminarium pod hasłem ” Nie marnuję jedzenia, bo dzielę się z innymi„.

Odbyło się ono pod przewodnictwem wychowawcy.  Założeniem tego wydarzenia było uwrażliwienie dzieci na sytuację innych osób, np. kolegów, którzy nie posiadają posiłku z różnych powodów np. zapomnieli zabrać z domu lub nie miał kto przygotować im posiłku. Seminarium miało uświadomić, ze każde dziecko powinno zjeść śniadanie, aby dobrze się uczyć, bawić i nie głodować.

24 marca odbyło się  dzieciece warsztaty pod hasłem „Odpowiednie żywienie- klucz do zdrowia”. 

Celem zajęć było  kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, uświadomienie jakich składników odżywczych człowiek potrzebuje do rozwoju w okresie wzrastania organizmu oraz dla  zachowania zdrowia,  kształcenie umiejętności oceniania zachowań służących bądź zagrażających zdrowiu. Podkreślona zastała rola owoców, warzyw i nabiału. Omówiono co dzieje się z organizmem gdy zaczyna mu brakować niezbędnych składników odżywczych. Uczestnicy uczyli się planować zdrową dietę z uwzględnieniem wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Rozwiązywali „karty pracy” ułatwiające rozróżnianie żywności zdrowej i niezdrowej. Omówione zostały także nawyki higieniczne podczas przygotowania posiłków. Uczestnicy pod nadzorem opiekunów przygotowali kanapki oraz sałatkę owocową.