Stowarzyszenie Pomocy Bliźniemu im. Brata Krystyna w Gorzowie Wlkp. przy współpracy z Bankiem Żywności w Gorzowie Wielkopolskim zrealizowało Podprogram 2019 - Programu Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, w części wyznaczonej dla Stowarzyszenia.
Jego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących temu programowi, realizowanych w okresie od stycznia 2019 r. do września 2020r.
1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy),
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 4 785 osób z terenu Gorzowa Wielkopolskiego i jego okolic, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej; w tym 399 osób przebywających na kwarantannie otrzymało dostawy bezpośrednio do miejsca zamieszkania.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 257,82 ton żywności,
- 39 474 paczki żywnościowe,
- 8 100 posiłków.
4. W Podprogramie 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 55 warsztatów edukacyjnych, w których uczestniczyło 439 osób.
Były to warsztaty:
- ekonomiczne – 11 warsztatów dla 61 osób,
- żywieniowe – 15 warsztatów dla 163 osób,
- kulinarne – 11 warsztatów dla 91 osób,
- niemarnowania żywności – 18 warsztatów dla 124 osób.